http://mirazood.sweb.cz/oz/zelenina2.jpg

Zázračné antioxidanty v potravinách

 

V potravinách se nachází mnoho cenných látek a jednou z nich jsou i antioxidanty. Strava bohatá na antioxidanty pomáhá posilovat naši imunitu, slouží jako prevence chřipky, nachlazení a dalších nemocí. Co to jsou ty všude neustále omílané antioxidanty? Kde je najdete a jak pomáhají na lidské zdraví?

Co jsou antioxidanty?

Antioxidanty jsou látky, které ochraňují a posilují náš organismus před volnými radikály. Volné radikály vznikají přímo v organismu kvůli různým vlivům (stres, znečištěné ovzduší, kouření, pití alkoholu, nevhodná strava, nemoci atd.). Ačkoliv jsou volné radikály nutné kvůli různým procesům v těle (např. k likvidaci bakterií a nemocí), je nutné, aby byly v rovnováze s antioxidanty.

Pokud by bylo v těle více volných radikálů než antioxidantů, vznikl by oxidační stres, během něhož se mohou buňky v těle poškodit. Při dlouhodobém oxidačním stresu se mohou objevit různá onemocnění (např. kardiovaskulární, autoimunitní i nádorová onemocnění) a také tělo rychleji stárne.

Pro správné fungování našeho těla je nutné, aby byla rovnováha mezi antioxidanty a volnými radikály.

Hlavní antioxidační vitamíny jsou - vitamín A (beta-karoten), vitamín C a vitamín E. Dále antioxidanty jsou i další látky - selen, zinek, koenzym Q10, flavonoidy aj. Tyto cenné látky se nejvíce nacházejí v ovoci a zelenině, největší obsah je vždy v syrové podobě, s jakoukoliv úpravou se jejich obsah v jídle snižuje. Jako nejvhodnější úprava se bere vaření v páře.

 

Nejenže antioxidanty chrání před různými nemocemi, ale zpomalují stárnutí. Právě díky nim mají potraviny svou specifickou chuť a barvy. Rovněž prodlužují trvanlivost potravin, proto se vitamín C přidává do průmyslově zpracovaných výrobků, aby déle vydržely.

http://mirazood.sweb.cz/oz/malostbor.jpg

Kde se antioxidanty nacházejí?

Antioxidanty mohou být jak přírodní, tak i syntetické. Přírodní se nacházejí v potravinách, zatímco syntetické jsou k dostání v lékárnách a obchodech ve formě potravinových doplňků. Antioxidanty se nacházejí téměř ve všech průmyslově nezpracovaných potravinách. Některé jsou na ně bohaté a některé méně. Obecně jako nejsilnější se považuje bobulovité ovoce. Obsahují je i následující potraviny - ovoce, zelenina, obiloviny, luštěniny, semínka, ořechy, bylinky, ryby, maso, víno či káva.

Nejlepšími antioxidanty jsou ty, které najdeme v přírodě - ovoce, zelenina, ořechy, semena, bylinky atd.

Potraviny bohaté na antioxidanty

  • Drobné ovoce - borůvky, rybíz, brusinky, jahody, ostružiny, maliny, angrešt

  • Zelenina - zelí, brokolice, česnek, cibule, listová zelenina, červená řepa, dýně, špenát, mrkev, papriky atd.

  • Ovoce - jablka, hrozny, švestky, kiwi, citrusy, meruňky, broskve, avokádo, rajčata

  • Bylinky - rozmarýn, tymián, medvědí česnek, máta, oregano, kopr

  • Ořechy a semena

  • Kakaové boby (čokoláda s obsahem kakaa 70 % a více)

  • Červené víno

  • Kustovnice čínská (goji)

  • Tučné ryby

  • Některé druhy masa a vnitřnosti

  • Zelený čaj

  • Zastudena lisované oleje

  • Káva

  • Zelené potraviny - zelený ječmen, chlorella, spirulina

  • Acai berry

  • Koření - kurkumin

Nejlepší jsou vždy přírodní

Největší význam má pro lidské tělo příjem antioxidantů, které jsou přírodní. Vždy raději sáhněte po čerstvém ovoci, než abyste brali přípravky z lékárny. Tělo látky z něj mnohem lépe využije, než je tomu u druhého případu. Kromě toho ovoce a zelenina obsahují i další látky a mají vlastnosti, které organismu ocení (např. jsou protizánětlivé, detoxikační, močopudné atd.)

Pozor na množství

Ačkoliv je pro lidské tělo příjem antioxidantů důležitý, jejich nadměrný příjem (hlavně vitamínu E a A) může člověku uškodit. Podle některých studií tyto antioxidanty v nadměrném množství způsobují rakovinu nebo mohou mít jinak škodlivé účinky. Toho se ale za normálních okolností nedá docílit těmi antioxidanty, které se nacházejí v potravě, nýbrž syntetickými (vysoké dávky vit. A a E z doplňků stravy)

Příjem antioxidantů je pro tělo velice důležitý, proto se doporučuje každý den si vzít několik porcí zeleniny a ovoce. Je vhodné omezit stravu bohatou na sladkosti, smažená a tučná jídla, obecně by strava neměla být monotónní, ale pestrá.

 

http://mirazood.sweb.cz/oz/zelenina.jfif

 

Antioxidanty a ty nejbohatší potraviny

 

Antioxidanty vnímáme jako něco pozitivního a zdravého, často si je také spojujeme s omlazením a krásou. Co ale v našem těle způsobují a proč je potřebujeme? Nejde jen o výdobytek moderní doby a součást boomu zdravého životního stylu?

Pojem antioxidanty je často užíván také ve spojitosti s volnými radikály, které našemu tělu naopak škodí. Právě antioxidanty je mají neutralizovat. Udělejte si v tom s námi jasno a zjistěte, jak čerpat antioxidanty z přírodních zdrojů

 

Co jsou volné radikály?

Abychom pochopili účinek antioxidantů, měli bychom nejdříve vědět něco o volných radikálech. Volný radikál je každá molekula, která obsahuje lichý počet elektronů a vykazuje tak velkou nestabilitu a reaktivitu.

Taková molekula se snaží ve svém okolí co nejrychleji udat svůj nadbytečný elektron, aby dosáhla rovnovážného stavu. Tím vzniká oxidativní reakce, jejímž vlivem může dojít až k tzv. oxidačnímu stresu.

Volné radikály vznikají v našem organismu neustále jako vedlejší produkt látkové výměny v buňkách. Můžeme je ale do těla přijímat i z vnějšího prostředí.

Vyskytují se např. v průmyslových látkách jako jsou pesticidy, hnojiva či výfukové plyny. Vznikají také vlivem kouření, nadměrné konzumace alkoholu, špatné stravy a to především konzumace polotovarů a smažených jídel či užíváním silných léčiv.

Negativní účinky volných radikálů

Volné radikály se podílejí na mnoha důležitých chemických reakcích v lidském těle, ale při jejich nadměrném množství dochází k poškození organismu.

Oxidace těla způsobená volnými radikály je hlavní příčinou stárnutí. Volné radikály hrají také roli ve vzniku nebo rozvoji několika desítek onemocnění. Narušují buněčné membrány a ničí DNA (kyselinu rybonukleovou), čímž přispívají ke vzniku nádorů a rakoviny.

Podílejí se také na vzniku Alzheimerovy choroby či řady srdečních a plicních onemocnění. Přemírou volných radikálů dochází k narušení rovnováhy a poškození zdravých buněk našeho těla.

http://mirazood.sweb.cz/udrzba/ruce.jpg

Přemíra volných radikálů v těle způsobuje předčasné stárnutí kůže.

Pozitivní účinek antioxidantů

Jak jsme si již řekli, přemíra volných radikálů v našem těle způsobuje kyslíkovou, tedy oxidační reakci. Jak už nám tedy napovídá samotné pojmenování “antioxidanty”, tyto látky dokážou oxidační reakci zabránit, volné radikály neutralizovat a minimalizovat tak jejich škodlivé účinky.

Antioxidanty i volné radikály si tělo v určité míře vytváří samo. Protože v dnešní době jsme ale každodenně vystavováni škodlivým vnějším vlivům, které vznik volných radikálů podporují, naše tělo si nemusí stíhat vytvářet dostatek antioxidantů samo.

Jejich příjem ve stravě je tak pro naše zdraví nezbytný. Ochrání nás před nemocemi vznikajícími v důsledku oxidačního stresu a zpomalí chátrání a stárnutí našich buněk.

Není náhoda, že jsou antioxidanty přidávány také do kosmetiky, která má revitalizovat a omladit pokožku. Tyto jejich účinky jsou věděcky prokázané.

Nejbohatší zdroje antioxidantů

Mezi antioxidanty s největší antioxidační kapacitou patří vitamin E, vitamin C, beta-karoten a selen. V největším množství se vyskytují v rostlinných zdrojích, především v ovoci a zelenině.

Významnými antioxidanty jsou i flavonoidy, což jsou rostlinná barviva. Jejich výskyt v ovoci či zelenině tedy snadno poznáme podle jejich výrazné barvy.

Hojně se nachází například v pomerančích, lesních plodech, červeném víně, červené paprice, rajčatech, špenátu, dýni anebo mrkvi.

Kromě antioxidačních vlastností působí flavonoidy antibakteriálně a podporují produkci hormonů.

Vědecké výzkumy také potvrdily, že zvýšený příjem flavonoidů snižuje riziko onemocnění srdce a cév.

http://mirazood.sweb.cz/udrzba/Vino.png

Pozor! Antioxidanty jsou v mnohem větší míře přítomné v potravinách v syrovém stavu. Po tepelné úpravě jich zbude jen zlomek. Dbejte na denní přísun syrové zeleniny a ovoce!

Měli bychom určitě upřednostňovat přírodní zdroje antioxidantů před těmi syntetickými.

Jednak mají vyšší účinky a příliš vysoké dávky syntetických antioxidantů mohou mít řadu vedlejších účinků, dokonce mohou způsobit opět i oxidační stres.

Přinášíme vám tipy na potraviny s nejvyšším obsahem antioxidantů vůbec.

Zelený ječmen

Tato superpotravina má velmi široké a všestranné účinky na náš organismus. Obsahuje vysoké množství chlorofylu, který je díky vitamínům A, C a E významným antioxidantem.

 

Zelený ječmen pak navíc obsahuje beta-karoten a spoustu dalších vitamínů, minerálů a enzymů pomáhajících při léčbě závažných onemocnění srdce a cév, chronických potížích s kůží, ale také s trávením.

Zabraňuje překyselení organismu, které je také příčinou mnoha civilizačních chorob. Působí jako prevence a posiluje imunitu.

http://mirazood.sweb.cz/udrzba/jecmen.jpg

Rakytník řešetlákový

Rakytník je trnitý keř s dlouhými podzemními výhonky. Přestože se nejvíce účinných látek nachází v plodech, zdraví prospěšné látky obsahuje v podstatě celá rostlina. Je jednou z nejstarších bylin, kterou člověk používá k léčení.

Rakytník obsahuje velké množství antioxidantů v podobě vitamínu C, dokonce desetkrát víc než pomeranč! Dále má vysoký obsah vitamínů A, B, F a K a již zmíněných flavonoidů.

Tato oranžová rostlinka podporuje imunitní systém, čistí organismus, pomáhá při revmatismu či kožních onemocněních.

http://mirazood.sweb.cz/oz/rakytnik.jpg

 

Zelený a černý čaj

Léčebné účinky čajovníku byly známé už v dávné minulosti. Čaj obsahuje přibližně 130 chemických látek. Patří sem třísloviny, flavonoidy, některé vitamíny (A, B, C a P) a minerální látky.

Antioxidačním účinkem jsou významné především flavonoidy, které mohou zabránit oxidaci cholesterolu v krvi, jenž způsobuje vytváření usazenin na stěnách cév. Typ a množství flavonoidů v čaji se mění v závislosti na druhu listu, prostředí, ve kterém čajovník roste, zpracování, výroby a dalších faktorech.

Antioxidační účinky mají i některé druhy hub jako hlíva ústřičná nebo houba šitake, kakao, káva či panenský olivový olej.

Zařaďte antioxidanty do svého jídelníčku!

Jak jsme již řekli, pro získání maximálního množství antioxidantů ze stravy je důležité ji přijímat v syrovém stavu. Málokdo však zvládá sníst několik kusů ovoce a zeleniny denně.

Výbornou variantou jsou chutné smoothie nápoje připravené z celého ovoce či zeleniny, kromě vitamínů tak vašemu tělu dodají také spoustu vlákniny.

 

 

 

Antioxidanty


Jaké jsou druhy antioxidantů a kde je najdete?


Vitamíny - A, E, C, B2

Např. vitamín C zastavuje řetězovou reakci, ještě než začne - zachycuje volné radikály a neutralizuje je. Vitamín E zas řetězovou reakci rozbíjí.
Zdroje vitamínu E: olej z pšeničných klíčků, máslo, mléko, arašídy, sója, saláty, maso.
Zdroje vitamínu C: šípek, rakytník, citrusy, černý a červený rybíz, růžičková kapusta, kiwi, papája, zelí a různé další druhy zeleniny a ovoce.
Zdroje vitamínu B2 (riboflavin): kvasnice, játra, ledviny, mléko, vejce, hovězí a vepřové maso, ryby, tvaroh, kakao, ořechy.

Flavonoidy

Největší třída antioxidantů, v různých potravinách jich vědci identifikovali až 5000. Flavonoidy jsou výborné pro kardiovaskulární soustavu a její zdraví. Mezi hlavní zdroje patří hlavně ovoce (maliny, ostružiny, černý rybíz, granátové jablko, grapefruity, borůvky), plody ostropestřce mariánského a aronie (černý jeřáb), olivy a olej z nich, lékořice, rajčata, z nápojů červené víno a kakao.

Karotenoidy

Jedná se o barviva živočichů, rostlin, hub, mořských řas nebo mikroorganismů. Najdete je hlavně v červeném a žlutém ovoci a zelenině, patří zde i výše zmiňovaný vitamín A.

Polyfenoly

Je to skupina chemických sloučenin obsažených v rostlinách. Mezi hlavní zdroje patří bobuloviny, čaj, pivo a víno (i hrozny), olivový olej, kakao a čokoláda, vlašské ořechy a arašídy, granátové jablko a různé druhy ovoce (hlavně slupky) a zeleniny.
Mezi polyfenoly patří i tzv. třísloviny, které najdete především v čaji a červeném vínu, granátovém jablku, kaki, brusinkách, borůvkách, jahodách a trnkách.


Co je to vlastně oxidace?

K oxidaci dochází při reakci kyslíku s jakýmikoli buňkami (ať už je to slupka jablka, buňky v plicích nebo říznutí na kůži). Tak dochází v těchto buňkách ke změnám. Buď zemřou (např. hnijící ovoce), nebo jsou mrtvé buňky nahrazeny novými (např. zhojení rány).

Toto zrození a smrt buněk v našem těle je nepřetržitý proces, který jej udržuje zdravé. Ale je tu jeden problém - tělo sice metabolizuje kyslík velmi efektivně, ale 1-2 % buněk se během tohoto procesu poškodí a promění v tzv. volné radikály.

Co jsou to volné radikály?

Jednoduše řečeno, radikály se z jiných buněk snaží získat své chybějící elektrony. Často poškozují buňky (jejich DNA) a zasívají tak zárodek nemocí. Když se DNA buňky změní,